Bezstarostná jízda
Bezstarostná jízda

Nacházíte se: naše soutěže > SOUTĚŽ o knihu Herbář aneb příroda ve vaší kuchyni

SOUTĚŽ o knihu Herbář aneb příroda ve vaší kuchyni

14.1.2019 - 14.2.2019

SOUTĚŽ o knihu Herbář aneb příroda ve vaší kuchyni

Když se prolne svět starých apatykářů a lékařů se světem kuchařů, přidají se k nim botanici a mistři malíři, vznikne kniha pro radost všem dnešním zvídavým mlsounům a ctitelům říše rostlin.

Rostliny jako jídlo, rostliny jako lék – dvě samozřejmá spojení, která tvoří jeden celek.

Apatyka na talíři se snaží ukázat, jak moc je tato sounáležitost těsná. Tak může někoho překvapit, že

– bršlice kozí noha není otravný plevel na zahradě, ale je to tradicí uznávaný lék s diuretickými a krev čistícími účinky, který chválí i abatyše Hildegarda, a navíc si na bršlici pochutnáme v polévce, karbanátcích nebo pomazánce;

– meloun patří nejen do žaludku, ale také jako zkrášlovací prostředek na tvář „škaredých slečen, neboť krásné toho nepotřebují“, jak říká P. O. Matthioli, autor proslulého herbáře;

– chmel není jen zásadní surovina do piva nebo pro farmaceutický a kosmetický průmysl, ale dříve se mladé chmelové výhonky z jara prodávaly na trzích a jako chřest jej připravovala i Magdalena Dobromila Rettigová;

– jetel není jenom pícnina, ale také surovina na květový jetelový med a součást méně obvyklých špenátů.

 


Chcete-li vyhrát 

knihu Herbář aneb příroda ve vaší kuchyni,

odpovězte e-mailem na soutěžní otázku a 

staňte se fanoušky portálu Chrudimka.cz na Facebooku


Výherci budou kontaktováni nejpozději do 3 dnů po ukončení soutěže e-mailem.

Hodnocení soutěže: Průměrné hodnocení: 3,5 z 5ti hvězdiček, hodnotilo: 0 soutěžících

Co můžete vyhrát

kniha Herbář aneb příroda ve vaší kuchyni

Zavřít ×

PVZP0611 soutezozajezd 2019